Páholyok

A Magyarországi Nagyoriens páholyai:

Humanitás

humanitas_paholy cimereA budapesti Humanitás Páholyt franciaországi magyar emigránsok és hazai értelmiségiek alapították a Francia Nagyoriens Belfortban működő „Tolerancia és Testvériség” páholyának segítségével 1991-ben. A páholy megalapításában oroszlánrésze volt Nagy Ernőnek, a szociáldemokrata vasesztergályosból az emigrációban feltalálóvá és gyárossá lett szabadkőművesnek, aki szervezőmunkájával és egyéni adományával komolyan hozzájárult, hogy a rendszerváltás után a magyar szabadkőművesség ismét útjára indulhasson. A Humanitás Páholy alapító tagja a Magyarországi Nagyoriensnek, mely a „latin rendű” (azaz a Francia Nagyoriens vagy a Francia Nagypáholy által elismert), francia vagy skót rítusban dolgozó hazai páholyokat tömöríti. A Humanitás Páholy alapítása óta francia rítusban dolgozik belforti anyapáholyához és a Francia Nagyoriens legtöbb páholyához hasonlóan.

A páholyról további részletek ide kattintva elolvashatók.

 

Jászi Oszkár Páholy

jszi_pecstA Jászi Oszkár szabadkőműves páholy 1991-ben a Magyarországi Nagyoriens újraalakulásakor annak egyik alapító páholya volt.

“Jászi Oszkár nevének megválasztásával jelezni kívántuk, hogy páholyunk elsődleges célja a magyar és európai társadalom, a politikai, gazdasági, kulturális folyamatok vizsgálata, analízise és feldolgozása. Kötelességünknek tekintjük, hogy a fejlődés érdekében megnyilvánuljunk. A szabadkőműves elvek megtiltják a hétköznapi pártpolitikára vonatkozó megjegyzéseket, de lehetőségünk van a társadalmat érdeklő általános vagy egyedi kérdésekről nyilatkozni, véleményünket a közvélemény elé tárni.

Hiszünk abban, hogy új, másfajta megközelítésben hasznosak lehetünk egy-egy társadalmi probléma megoldásában.”

A Jászi Oszkár Páholy blogja ide kattintva elérhető.

 

Leonardo Páholy

Leonardo_logoLeonardo da Vinci olyan kivételes tehetségű géniusz, aki számos örök érvényű művével bizonyította alkotóereje nagyságát és a tökéletesség iránti vágyát. Gondolataival, megfigyeléseivel messze megelőzte korát.  Életműve példa minden szabadkőműves számára. A Páholy jelenleg közösen működik a Martinovics Páhollyal.

 

A Leonardo da Vinci páholy főmesterének munkaévnyitó beszéde ide kattintva elolvasható 

 

Martinovics Páholy

A Martinovics Ignácról elnevezett szabadkőműves páholy a Magyarországi Nagyoriens legrégibb szervezete, egyszersmind az egyetlen 1908. óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de folyamatosan működő magyar páholy.A Martinovics Ignácról elnevezett szabadkőműves páholy a Magyarországi Nagyoriens legrégibb szervezete, egyszersmind az egyetlen 1908. óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de folyamatosan működő magyar páholy.

A Martinovics páholy első korszakában nyolcvannyolc tagot számlált. Köztük volt:  Ady Endre, Bíró Lajos, Bölöni György, Csáth Géza, Lengyel Géza, Nagy Endre, Reinitz Béla, Szini Gyula, Schöpflin Aladár, Czóbel Ernő, Rózsa Ede, Zigány Zoltán, Beck Sámuel, Halasi Béla, Harkányi Ede, Székely Artúr, Conrád Gyula, Iván Miklós, Jászi Oszkár és Sándor Pál.

A Martinovics Páholyról további részletek ide kattintva elolvashatók.

A Martinovics Páholy honlapja ide kattintva elérhető. 

A Felvilágosodáshoz

felvilagosodas_logo“Páholyunkban különös figyelmet fordítunk a különféle rítusok történetének kutatására, illetve a legteljesebb lelkiismereti szabadság és a kölcsönös türelem jegyében működő iniciatikus gondolkodás 21. századi szerepének modern, kőműves vizsgálatára, mellyel, ez meggyőződésünk, a Magyar Nagyoriens egésze és az egyetemes szabadkőművesség számára is hasznos munkát fogunk végezni. A különféle rítusok iránti nyitottságunkkal párhuzamosan hitet teszünk a kőművesség hármas jelszavában megidézett – a szociálisan érzékeny, liberális és konzervatív gondolkodásmódok iránt egyaránt nyitott – republikánus értékek mellett, amelyek meggyőződésünk szerint irányt mutathatnak a Magyarország társadalmi szétszakítottságából származó bajok enyhítésében. E republikánus meggyőződésünk a páholy új tagjainak felvételekor is mindig meghatározó lesz. Nem mindenben járjuk azonban a hagyomány útját. Tevékeny hívei vagyunk ugyanis a nők szabadkőművességének.”

A Felvilágosodáshoz Páholy honlapja ide kattintva elérhető. 

 

II. Rákóczi Ferenc (francia nyelvű) Páholy

Rakoczi_logoA II. Rákóczi Ferenc Páholy 1998. februárjában gyújtott fényt, Budapesten, miután 1996. decemberében megalakult egy szabadkőműves háromszög.

“Műhelyünk II. Rákóczi Ferenc nevét választotta. Erdélyi fejedelemként a magyar nép függetlenségvágyának élő legendája, aki, miután az 1703-1711-es szabadságharcot a Habsburgok durván elfojtották, XIV. Lajos meghívására Franciaországba menekült.

Páholyunk — mely a Magyarországi Nagyoriens tagja, és barátsági egyezmény köti többek között a Francia Nagyorienshez, a Belga Nagyorienshez, a Francia Nagypáholyhoz, a Belga Nagypáholyhoz, valamint a Svájci Nagyorienshez — a különböző nemzetiségű, franciául beszélő Testvérek fogadására hivatott, akik magukénak vallják a szabadkőművesség haladó és liberális értékeit.”

A páholyról további részletek ide kattintva elolvashatók.

A II. Rákóczi Ferenc Páholy honlapja ide kattintva elérhető.

 

Universum Páholy (Szeged)

universum_ph_logoFranciaország Nagypáholyának védnöksége alatt Universum néven, Szegeden 1990. március 4-én jött létre a páholy., amelyik skót rítus szerint kezdte meg a munkáját.

Elsősorban önmagunk építésén munkálkodunk, mert ahhoz, hogy az ember a külvilágban meg tudjon jelenni, példát tudjon mutatni, önmagát kell ismernie. Természetes, hogy mindenféle gondolkodású ember van közöttünk, ettől még nagyon jól működünk.

Az Universum Páholy honlapja ide kattintva elérhető.

 

Zsolnay Páholy (Pécs)

zsolnaypáholy_pecsetA pécsi szabadkőműves műhely – a jelenlegi páholy szellemi bázisa –  2002-ben alakult meg.  A műhely tagjai a kezdetektől egyetértettek abban, hogy a páholynak nevében is kötődnie kell Pécshez és a város szabadkőműves múltjához, úgyhogy Zsolnay Vilmost, Pécs kiemelkedő jelentőségű egykori polgárát, a jelentős szabadkőműves család fejét választotta névadójának.

A Zsolnay Páholy honlapja ide kattintva elérhető.

………………………………………………………………………..

Alvó páholyok:

Egyesüléshez Páholy

skot_kotenyAz Egyesüléshez páholy ébredésre vár 2007 -óta.

A páholyról további tudnivalók ide kattintva elolvashatók.

Magnanimitas — Nagylelkűséghez

francia_kotenyA Magnanimitas — Nagylelkűséghez páholy ébredésre vár 2007-óta.

………………………………………………………………………..

A páholyok honlapjait  mindegyik páholy maga szerkeszti.

Vélemény, hozzászólás?